7 întrebări pe care ar fi bine să ți le pui înainte să-ți iei un animal de companie

 

Momentul în care îți iei un animal de companie e absolut minunat. Deodată, familia ta devine mai numeroasă, mai bucuroasă și energia din casă se schimbă total.

Cu toate astea, înainte să faci marele pas, e bine de știut că un animal de companie vine la pachet cu multe responsabilități și că viața, sănătatea și starea lui de bine va depinde din acel moment de tine.

Așa că înainte să iei o decizie, răspunde-ți sincer la următoarele întrebări ca să afli dacă ești pregătit să fac acest pas.

Îmi permit un animal de companie?

 

Mâncare, jucării, accesorii, lesă, litieră, colivie, produse de îngrijire și tratamente în cazul în care se îmbolnăvește. Indiferent că alegi să-ți iei o pisicuță, un cățel sau un hamster, dacă vrei ca animăluțul tău să fie îngrijit, fericit și sănătos, va trebui să cheltuiești o sumă considerabilă de bani. Bineînțeles că suma poate varia și că există tot timpul soluții de mijloc, dar e bine să știi din timp că un animal de companie îți va aduce o cheltuială în plus. 

 

Am timp pentru un animal de companie?

 

Orice animal de companie ai decide să-ți iei, acesta trebuie să devină o prioritate pentru tine. E important să-i aloci mult timp atât pentru conexiunea dintre voi, cât și pentru sănătatea și starea lui de bine. Un cățel trebuie scos cât mai mult afară, o pisică are nevoie de momente de joacă și tandrețe, un papagal de interacțiune și afecțiune. Dar înainte să răspunzi la întrebarea astea îți spune doar atât: timpul petrecut cu un animăluț este doar câștigat. 

Am destul spațiu pentru un animăluț?

 

Cu cât mai mare este animalului de companie, cu atât mai multă nevoie va avea de spațiu. Chiar dacă iubești cățeii de talie mare, e bine să te gândești înainte la cât de confortabili s-ar simți în spațiul în care locuiți împreună. De asemenea, o pisică are și ea nevoie de spațiu de joacă și relaxare. Din fericire, există atâtea variante de animăluțe de companie, încât suntem siguri că o să găsești soluția potrivită.

Sunt pregătit pentru drumuri periodice la veterinar?

 

În momentul în care ai un animal de companie, trebuie să-ți găsești un medic veterinar în care să ai încredere și pe care să-l vizitezi regulat, nu doar atunci când animăluțul nu se simte bine. Motivul pentru care e bine să mergeți la același doctor, este ca viitorul tău animăluț să prindă încredere deplină și să scape de stresul mersului la veterinar. 

 

Sunt pregătit să fac curat mai des?

 

Chiar dacă sunt animale domestice, un câine, o pisică și chiar un papagal vor avea multe de învățat când vine vorba de igienă și curățenie. Și chiar și după ce ai reușit să-i dresezi, animăluțele vor lăsa păr și murdărie prin casă și pe haine. Din fericire există multe produse speciale de curățare care îți vor face viața mai ușoară, dar cu siguranță vei face curățenie mai des. 

 

Sunt dispus să fac compromisuri?

 

Fiecare animal are un comportament diferit. Unii caini sunt foarte energici, alții sunt mai pofticioși, unele pisici mai leneșe și altele mai jucăușe. Un papagal poate fi extrem de vorbăreț, iar un hamster poate fi super timid sau foarte agitat. Nu poți ști niciodată ce temperament are animăluțul pe care îl adopți, însă cu siguranță te vei îndrăgosti de el dacă ești dispus să faci compromisuri și să-l iubești exact așa cum e. 

 

 

Am răspuns sincer la toate întrebările de mai sus?

 

Dacă ai răspuns sincer la întrebările de mai sus, cu siguranță acum îți e mai clară decizia pe care urmează s-o iei. Dacă urmează să crești animăluțul împreună cu alți membri din familia ta, consultă-te și cu ei și luați o decizie împreună. Responsabilitățile pot fi împărțite pentru că toată lumea să fie fericită și animăluțul primit cum se cuvine la voi acasă.