Deparazitarea este importantă atât pentru sănătatea și bunăstarea animalului tău de companie cât și pentru sănătatea întregii tale familii.
Ca să înțelegem mai bine importanța deparazitării trebuie sa întelegem în primul rând ce înseamnă.
Deparazitarea (internă/ externă), în funcție de situație, poate fi
Este pas foarte important ce trebuie făcut regulat, deoarece paraziții se găsesc în mediul înconjurător și unii dintre ei se pot transmite cu ușurință la om sau pot transmite la rândul lor alte boli.
Paraziții interni cauzează atât în cazul pisicilor cât și în cazul câinilor simptome precum: pierderea apetitului, scădere în greutate, abdomen balonat, vomă, diaree și constipație. Aceștia slăbesc sistemul imunitar al animalului, care va deveni predispus chiar la boli grave.
La om expunerea la paraziții interni creează simptome precum: dureri abdominale, scaune diareice, balonare, stări de greață și vomă, stări de oboseală, slăbire, iritații cutanate, chisturi hidatice (în cazul teniilor). Un aspect extrem de important pentru a evita transmiterea paraziților interni la om este spălarea frecventă a mâinilor, evitarea consumului alimentelor de proveniență animală (carne, lapte) negătite corespunzător, spălarea fructelor și a legumelor. Transmiterea de paraziți de la propriul animal (câine/ pisică) îngrijit și deparazitat este mult mai puțin posibilă față de infestările transmise prin alimente negătite sau nespălate corespunzător.
Cei mai frecvenți paraziți interni întâlniți la câine și/ sau pisică sunt:
O dată cu sosirea primăverii și creșterea temperaturilor devin din ce în ce mai activi paraziții externi (purici, căpușe, țânțari, păduchi) care creează probleme pentru câini și pisici, întrucât aceștia ajung pe animal și provoacă mâncărime, piele iritată, lins excesiv, disconfort, căderea părului. În cazul infecției cu Dirofilaria immitis (transmisă de țânțari): tuse, dificultate respiratorie severă, insuficiență cardiacă sau chiar deces, paraziții adulți aflându-se la nivelul inimii. De asemenea, nu este de ignorat faptul că pot transmite boli grave, cum este babesioza (transmisă de căpușe), care se manifestă prin: febră, apatie, lipsa poftei de mâncare, urină închisă la culoare – netratată, această boală duce la decesul animalului.
La oameni infestația cu paraziții externi poate provoca: mâncărime, iritație, erupții cutanate, piele roșie și inflamată. La om, nu este de neglijat boala Lyme, care se transmite prin mușcătura de căpușe.
Vă recomandăm să faceți deparazitări periodice (interne și externe) animalelor de companie pentru a evita disconfortul și eventualele boli cauzate de infestările cu paraziți. Pe lângă deparazitarea animalelor este recomandat să deparazitați și îngrijiți si mediul în care acestea trăiesc.
Pentru a afla care sunt cele mai potrivite produse antiparazitare, adresați-vă medicilor veterinari!
Prevenția este importantă!
Informează-te! Întreabă medicul veterinar!
Articol scris de Nicoleta Lupea și Dr. Ruxandra Mitrea