Paraziții externi. Răspunsuri la cele mai dese întrebări despre deparazitarea externă la câini și pisici.

Uneori, starea de bine a animalelor noastre depinde de cât de în serios luăm tratamentele de rutină, precum cel de deparazitare externă. Chiar dacă locuiesc cu noi în casă, musafirii nepoftiți pot apărea oricând pe blănoșii noștri și ne pot afecta și pe noi. Așa că dacă vrei să afli totul despre cum, când și de ce să-ți deparazitezi pisica sau cățelul, îți răspundem la cele mai dese întrebări în acest articol.

Care sunt cei mai întâlniți paraziții externi?

Puricii sunt fără îndoială cei mai enervați paraziți atât pentru căței, cât și pentru pisici. Poate că nu sunt foarte periculoși, dar stresul provocat de mâncărimi poate da stări deloc plăcute blănoșilor noștri. De asemenea, pisicile și câini pot avea reacții alergice la nivelul pielii, iar dacă aceștia înghit purici infectați, pot apărea probleme cu paraziți interni.

Căpușele sunt paraziți extrem de periculoși pentru că pot transmite boli atât animalelor cât și stăpânilor. Ele se fixează de piele și se hrănesc cu sânge, transmițând paraziți prin salivă. Odată ajunși în organism, pot provoca anemii puternice și pot transmite boli precum: babesioza, ehrlichioza, borelioza, tularemie, salmoneloza, encefalita de căpușe, paralizia de căpușe etc.

Cum identifici paraziții externi?

Scărpinatul intens

Primul semn al paraziților externi este scărpinatul intens în zona gâtului, a capului și a urechilor. De asemenea, saliva puricilor poate provoca o reacție alergică. Dermatita alergică dată de saliva de purice induce mâncărime și arată pe piele ca o eczemă. 

Verifică blana animalului în răspăr, pe o suprafață deschisă la culoare. Puricii au tendința să sară. De asemenea, dacă găsești puncte mici și negre prin blană, acelea sunt excremente de purici.

Pierderea apetitului și apatia

Primele simptome ale prezenței căpușelor pe piele sunt pierderea apetitului și apatia. De asemenea, diareea, pierderea în greutate și gingiile decolorate pot fi semne că animalul tău suferă din cauza căpușelor. Caută prin blană umflături la nivelul pielii, sub o lumină puternică, în zona capului și a gâtului.

Cum se face deparazitarea externă?



Tratamentul de deparazitare externă este foarte divers, special creat să se potrivească vârstei animalului, greutății sau gradului de infestare.

Pipetele antiparazitare - se aplică direct pe piele, între omoplați, într-o zonă în care animăluțul nu se poate linge sau scărpina. Pipetele provoacă moartea paraziților și reduc alergiile. Foarte important, pipeta nu se aplică dacă animalul a fost spălat recent.

Spray-uri, pudre și șampoane antiparazitare – potrivite pentru animalele tinere și foarte tinere, acestea acționează imediat după aplicare, dar au o durată de eficiență limitată.

Comprimate masticabile – cel mai mare avantaj al acestei soluții este ușurința administrării. Spre deosebire de pipete, comprimatele pot fi administrate oricând, indiferent de când a fost spălat animalul sau dacă acesta are alte afecțiuni dermatologice. Comprimatele ucid puricii și căpușele.

Zgărzile deparazitare – folosite la animale mai mari de 3 luni, zgărzile trebuie aplicate după ce animalul a fost deparazitat, scopul acestora fiind să prelungească efectul deparazitării făcute în prealabil.

 

Cum prevenim infectarea cu paraziți externi?

 

Deparazitare externă periodică

Nu aștepta ca animalul tău să sufere de pe urma paraziților ca să acționezi. Folosește periodic soluții pentru deparazitare externă, mai ales în sezonul cald. De asemenea, chiar și pisicile care nu părăsesc casa pot fi afectate de paraziți, așa că nu ignora acest pas.

Verifică blana animăluțelor

După fiecare plimbare, mai ales prin natură și zone verzi, verifică blana cățelului de paraziți. Iar la pisici, atunci când le alinți aruncă un ochi atent și la ce se află pe sub blană.

Deparazitare în gașcă

Dacă ai mai multe animale încearcă să le deparazitezi pe toate în același timp. Astfel scazi riscul de transmitere al paraziților de la un animal la altul.