Periere, spălare, curățare. Sfaturi utile pentru toaletare la câini și la pisici

Animăluțele nu sunt foarte diferite de noi când vine vorba de sănătate. Mersul periodic la doctor pentru controale de rutină nu e de ajuns pentru a fi într-o stare bună.

  • La fel ca și noi, animalele de companie au nevoie de îngrijire, toaletare și igienă pentru a se simți în cea mai bună formă a lor. O bună îngrijire a ghearelor, blănii, urechilor la pisici și la câini sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea lor generală. Așa că luăm pe rând în acest articol locurile esențiale pe care trebuie să le iei în considerare când îți toaletezi animalul de companie.

Cum cureți blănița la căței și la pisici

Un păr scurt, atât la câini cât și la pisici, are nevoie de mai puțină îngrijire. Acesta trebuie spălat doar dacă este murdar. În medie, un cățel cu păr scurt trebuie spălat de două ori pe an. 

Însă un păr lung necesită periere aproape în fiecare zi. Pentru căței, un păr lung se murdărește mult mai repede la plimbările pe afară, iar la pisici, dacă acesta nu este periat des, se încurcă și poate provoca eczeme pe piele. Atunci când e timpul pentru spălare, începe procesul prin descurcarea nodurilor, apoi aplicarea șamponului special pentru căței, iar la final clătirea cu apă călduță. 

La pisici, perierea regulată este importantă mai ales în perioada în care năpârlesc. O blană încâlcită poate crea foarte mult stres în viața unei pisici. Cât despre spălat, pisicile petrec mare parte din zi spălându-se singure, așa că baia este necesară doar în cazul în care se murdărește foarte rău sau nu se poate curăța singură. 

Cum cureți urechile cățelului și pisicii

Chiar dacă se spală tot timpul și sunt curate, pisicile au nevoie de ajutor când vine vorba de curățarea urechilor, pentru că este o zonă sensibilă la care ajung foarte greu și unde se pot infecta ușor cu paraziți. În mod normal, curățarea se face cu soluții de uz veterinar care se aplică pe o bucată de vată cu care se masează urechea. Este de evitat folosirea bețișoarelor de ureche pentru că se pot întâmpla accidente. 

În cazul cățeilor, urechile sunt de două feluri: ciulite și lăsate. Cele ciulite au nevoie de o curățare mai rară, pe când cele lăsate necesită mai multă atenție. La fel ca la pisici, este nevoie de o soluție veterinară specială care se aplică pe canalul urechii. După aplicare, se masează 30 de secunde, apoi se șterge cu un disc de vară curată. 

 

Cum cureți ochii 

 

Atât la căței cât și la pisici, un ochi sănătos este tot timpul umed. Atunci când apar scurgeri, lacrimi sau murdărie în jurul ochilor este indicat să se îndepărteze ușor cu o bucată de vată îmbibată în apă călduță, pentru a evita apariția conjunctivitei. În cazul în care secreția pe care o cureți din jurul ochilor este gălbuie și vâscoasă, trebuie să faci o vizită la veterinar. 

 

Cum se periaza dinții? 

 

Semnele unor dinți sănătoși sunt gingiile roz. Dacă acestea încep să se înroșească și să se inflameze, pisicile și câinii încep să aibă dureri și să-și piardă apetitul. Tocmai de aceea este important să obișnuim animăluțul de mic cu igiena orală. Nu e chiar o plăcere pentru ei, dar cu o periuță și o pastă de dinți specială îi vei putea ține departe de probleme cu câteva perieri pe săptămână.

 

Pentru căței, mai există varianta batoanelor de mestecat care previn acumularea tartrului și a plăcii bacteriene. 

Cât de des și cum tai unghiile la câini și pisici?

 

În general, ghearele căteilor ar trebui să se uzeze în mod natural de la alergat, săpat în pământ și plimbări prin parcuri. Însă dacă auzi zgomot făcut de gheare pe asfalt, este indicat să le tai. Cere sfatul unui medic veterinar și învață de la el tehnica potrivită. 

 

În cazul pisicilor, ghiarele trebuie scurtate în mod constant, atât pentru confortul stăpânului cât și pentru sănătatea pisicii. Ghearele prea lungi pot cauza accidente neplăcute, dar și tăierea lor poate fi anevoioasă. Înainte să faci asta prima dată, cere sfatul medicului veterinar. E important să știi exact cât să tai, cât să nu rănești lăbuța pisicii.